שיטת המונטסורי
שיטת מונטסורי (באיטלקית: Metodo Montessori) היא גישה חינוכית לילדים המבוססת על מחקריה וניסיונה של הרופאה והמחנכת האיטלקית מריה מונטסורי (1870-1952). השיטה גובשה על בסיס תצפיות שערכה על ילדים שלהם ניתנה סביבת למידה חופשית, דבר שהוביל בשנת 1907 למסקנתה כי גילתה את "טבעו האמיתי של הילד". מונטסורי יצרה על יסוד תצפיותיה סביבת למידה הבנויה מחומרים שנועדו לפעילויות למידה עצמאיות. השיטה נועדה לאפשר לילדים להביא לידי ביטוי את אופן קיומם הטבעי, לשמור ולתמוך באופן קיום זה.

ביישום השיטה, על המורה לראות בילד כמי שטבעו הפנימי ינחה אותו להתפתחות מושלמת. תפקיד המורה כצופה כולל לעתים אינטראקציות ניסיוניות עם הילדים, המכונות בדרך כלל "שיעורים", זאת כדי לפתור בעיות התנהגות וכדי להדגים כיצד יש להשתמש בכלי הלימוד העצמי הנמצאים בסביבת הלימוד לשימושו החופשי של הילד.

עקרונות השיטה
שיטת מונטסורי דוגלת בצמצום פעילות קולקטיבית ומתרכזת בפעילות אינדיבידואלית, על ידי טיפול פדגוגי מתאים. בשיטה זו עובדים עם כל ילד בנפרד, ומתאימים לו את דרכי ההוראה והאמצעים הנחוצים לו. על המורה לצפות בילד כדי לגלות במה הוא מתעניין ומה מעסיק אותו, וכך להתאים לו את הסביבה החינוכית. השיטה מקנה לתלמיד יכולת עבודה עצמית, ובכך כל ילד משמש מעין מרכז עצמי ללמידה. הילד הוא לומד פעיל ובשל כך תפקיד המורה מצטמצם.

בנוסף, השיטה מעניקה לילד חופש שמאפשר לו לסגל משמעת פנימית, להתפתח ולגדול, ומדרבנת אותו לשאוף בהתמדה למטרות שהציב לעצמו במסגרת של זמן קבוע.

התלמיד אמור לסיים בזמן קצר יותר מקצועות קלים יותר, ומתמסר למקצועות בהם קיים קושי כלשהו‏.

השיטה בישראל
כיום קיימים גני מונטסורי בכל רחבי הארץ, כ-15 גנים לגילאי שנה וחצי ועד שש. כמו כן קיימים מספר בתי-ספר מונטסוריים: בית הספר "טבע אדם וסביבה" בגעש, "נוף ילדות" במקווה ישראל, בחולון, ושני בתי ספר נוספים בהרצליה והכפר הירוק.


ועוד קצת על שיטת המונטסורי
"על החינוך לעשות שימוש בכוחותיו הפנימיים של הילד על מנת שהוא יוכל להדריך את עצמו".

שיטתה רבת ההשראה של ד"ר מריה מונטסורי נועדה למצות את הפוטנציאל הגלום בכל ילד וילדה.

במרכזה של השיטה נמצא הילד.

למעשה, זוהי פילוסופיית חינוך המדגישה לימוד שלם וכוללני, המכבד את הילד כאדם. חינוך המקיף את כל תחומי התפתחותו – אינטלקטואלית, חברתית, גופנית רגשית ורוחנית.

גישה השואבת ומובנית מתוך אינסטינקט הלמידה של הילד שמטבעו הינו אוטודידקט. בחינוך על פי מונטסורי מושגת הלמידה על ידי תהליך ייחודי בו הילד לומד מתוך הינע פנימי.

מוחו של הילד מוגדר כ"מוח קולט" ובשנותיו הראשונות קיימות תקופות רגישות - תקופות בהן הילד נוח במיוחד לקלוט גירויים בשל המקום המסוים בו הוא נמצא ברצף ההתפתחותי שלו. ד"ר מונטסורי האמינה שהחינוך מתחיל עם הלידה,וכי ששת השנים הראשונות בחיי הילד הינן המשמעותיות ביותר,הן מבחינה קוגניטיבית והו אמוציונלית.הילד בוחר פעילויות, העונות על הצורך הפנימי שלו ועל כן חווית למידה עמוקה יותר,וכך נבנית אצלו תחושת עצמאות חזקה בצד ביטחון וערך עצמי גבוה.
בגני מונטסורי לומד הילד לעבוד באופן עצמאי ונוטל אחריות על בחירותיו.
השיטה מבוססת על שיווי משקל ואיזון נכונים בין חופש לבין מסגרת גנית, הכפופה לתכנית מסגרת מובנית,המוכתבת ע"י מפקחות משרד החינוך.
על כן, על ידי מענה לצרכים הללו בזמן מתאים מתבצעת הפנמה, הטמעה והתאמה אידיאליים.
שיטתה של מריה מונטסורי מושפעת מהפסיכולוגיה האכספרימנטלית כלומר,מעקב והסתכלות מדוייקים בנושא המחקר,מעקב בצורה זו מחייב את חופש הילד ועצמאותו.
לשם כך יש להבנות סביבו סביבה חינוכית מאורגנת בדייקנות ובמחשבה מדעית שתהא מותאמת לפיתוחו הפיזי והרוחני ותאפשר לו מימוש הפוטנציאל והיצירתיות הטבועות בו.
ד"ר מונטסורי יצרה סביבה מתוכננת לילדים מתוך תפיסה של חלל כמחנך.
ציטוט: "על הסביבה לגלות את הילד, לא לעצב אותו".
הסביבה כוללת משחקים ועזרים התומכים בלמידה עצמאית וספונטנית. כל ילד מתקדם בהתאם לצרכיו ולכישוריו באופן לא תחרותי. כך ניתנת לילד בחירה חופשית בין הפעילויות השונות והעזרים מתוכננים בהתאם להתפתחותו, כשכל שלב מוביל לשלב הבא אחריו.
חשיבותה של הסביבה החינוכית לימודית ועיצובה המדוייק בהתאם לצרכיו המשתנים של הילד משחררת אותו מנחיתותו הטבעית בעולם המבוגרים ומעניקה לו עצמאות מירבית,תחושת חופש ופעלתנות במקביל.
גניה של מריה מונטסורי בתחילת המאה שעברה היו הראשונים שהתאימו את הריהוט והציוד לממדיו של הילד.
החלונות נמוכים ,ידיות הדלתות בהישג ידו של הילד וכך מאורגנות פינת הרחצה ושטיפת הכלים.
האפרטוס הדידקטי פרוש לקראתו על כונניות נמוכות.רובם המכריע של הכלים עשויים חרסינה עדינה וטיפול הילדים בם זהיר ובעקיפין גורם למשמעת פנימית.
הגן מאופיין באווירה חמה וביתית ,וילונות,תמונות פרחים, וצבעים בהירים.

השיטה מציעה שילוב ייחודי של תכנון לימודי וחופש בחירה בתוך מסגרת נתונה, בה התיכנון הקוריקולרי מיועד להקניית מיומנויות של לומד עצמאי לתמיד.
חינוך מונטסורי מוגדר כחינוך לחיים - למידה הנמשכת שנים רבות לאחר סיום הלימודים הרשמיים. long life learner

ד"ר מונטסורי האמינה שמטרת הלמידה בגיל הרך אינה העברת מידע גרידא, אלא פיתוח כישורי חשיבה ולמידה, כישורי חיים וכישורים חברתיים ורגשיים.
חינוך מונטסורי מתמקד בלמידה משמעותית מותאמת - התפתחות הנשענת על עזרים דידקטיים, ותיווך הצוות החינוכי.
הצוות החינוכי מקדיש זמן רב לאובזרבציה ולתיעוד.לכל ילד מוקדש תיק ובו דפי מעקב המציינים את התקדמותו והישגיו הלימודיים .

אחד האמצעים הנהוגים כיום בכיתות לימוד מתקדמות , ככיתות מונטסורי היא-תכנית לימודים בצמיחה -emergent curiculom